Afdichting van de sparing

Dicht de sparing af

De sparing rondom de klep moet afgedicht worden. Hiervoor gebruikt men het materiaal dat samen met de klep werd getest. De afdichting moet dus altijd voldoen aan de voorwaarden in de montagehandleiding of het classificatierapport.

Bij het gebruik van andere materialen is het niet zeker dat de vereiste aangegeven brandweerstand kan worden bereikt.

De meeste brandkleppen kunnen op meerdere manieren correct worden afgedicht. Deze informatie vindt u in de classificatieoverzichten. De keuze wordt mede bepaald door de beschikbaarheid van materialen, de tijdsduur van de gekozen installatie, de voorkeur voor een droge of natte methode, de grootte van de sparingen, enz.

De snelste (en meestal goedkoopste) manier van afdichten is door gebruik te maken van opbouwkleppen met droge montage. Hierbij is het niet nodig een aparte afdichting te voorzien. De meerprijs van de klep wordt daardoor gecompenseerd door de kortere installatietijd.

Dicht de sparing rondom klep en/of kanaal af volgens de montagehandleiding of het classificatierapport.

Bij afwijkingen in materiaal of afwerking kan de brandweerstand van de opstelling in het gedrang komen en dus ook de brandveiligheid van het gebouw.

Afhankelijk van de grootte van de sparing in de wand zijn er voor de meeste kleppen verschillende afdichtingsoplossingen. Bepalend zijn het garanderen van de brandweerstand, de beschikbaarheid van de materialen en de eenvoud van installatie.

  • Kleine sparing: steenwol 40 kg/m³ en gipsplaatjes, mortel of gips (afhankelijk van classificaties en vereiste brandweerstand).
  • Grote sparing: gecoate steenwolplaten 140 kg/m³ indien geschikt en getest
  • Sparing op de juiste maat: droge opbouwplaatsing indien geschikt en getest.