Brandkleppen: afdichting met brandwerende steenwolplaten

Installatiegemak

Bent u op zoek naar nieuwe methodes om brandkleppen snel en conform het PV in een compartimentwand te installeren en af te dichten?

De toepassing van steenwolplaten met een brandwerende laag kan de afdichting opmerkelijk vereenvoudigen. Een bijkomend voordeel is de grootte van de openingen die met deze techniek afgedicht kunnen worden: tot 300 mm rondom de kleptunnel. Zo krijgen installatiebedrijven een alternatief voor de traditionele afdichtingsmethodes op werven waar de openingen te groot zijn om een opbouwmontage of een afdichting met mortel te realiseren.

Het proces

De brandkleppen worden geïnstalleerd in de opening in een betonnen wand of in een gipsplatenwand met metalen onderconstructie. De klep wordt aangesloten op de ventilatiekanalen; dan wordt de ruimte rondom de tunnel afgedicht met twee lagen eenzijdig gecoate steenwolplaten met een dikte van minimum 50 mm.

Bekijk hier de video.

Geteste Rf-t brandkleppen

Deze methode werd getest voor vijf brandkleppen van Rf-Technologies: de CR120 en CU-LT behalen een brandweerstand van 120 minuten terwijl de CR60, CR2 en CU2 90 minuten behalen.

Geteste opstelling

De geteste opstelling was samengesteld uit:

  • een metal studs wand
  • gevuld met 40mm isolatie (standaard steenwol 40 kg/m³)
  • afgedekt aan de twee zijden 2 lagen GKF platen 12.5 mm (geschrankt)

De opening van 300 mm rondom de kleptunnel werd gevuld met twee lagen enkelzijdig gecoate steenwolplaten, geschrankt. De densiteit van de minerale wol is 150 kg/m³. De spelingen en randen werden met brandwerende pasta (Promastop E of CC vulpasta) afgedicht. Voor 3 kleppen (de CR60, CR120 en CU-LT) werd de tunnel afgewerkt met een brandwerende verflaag (Promastop coating).

Europese classificatie

Raadpleeg het classificatieoverzicht voor alle kleppen.

Meer info?

Voor alle informatie omtrent deze nieuwe afdichtingsmethode nodigen we u uit om ons verkoopteam te contacteren: sales@rft.be