Luchtdichtheidsklasse C: rendabiliteit zwart op wit

Een recente studie, die op vraag van Rf-Technologies werd uitgevoerd, toont de rendabiliteit van ventilatiesystemen met luchtdichtheidsklasse C aan. De door het onafhankelijke ingenieursbureau Ingenium verrichte studie omvat de opmaak van een gedetailleerd rekenblad en zijn toepassing op drie concrete gevallen uit de tertaire sector. 

De drie cases, een ziekenhuisvleugel, een woon- en zorgcentrum en een kantoorgebouw, hebben een kanaaloppervlakte tussen 2.400 en 5.094 m². De resultaten zijn indrukwekkend: de simulaties geven weer dat het totale energieverbruik van de ventilatie tot meer dan 30% gereduceerd kan worden dankzij aangepaste investeringen in een luchtdichter kanalennet. De terugverdientijd situeert zich tussen twee en drie jaar. 

Het ventileren van een gebouw vertegenwoordigt een belangrijke energiekost bij de exploitatie. Het is daarom cruciaal dat zo weinig mogelijk ventilatielucht verloren gaat onderweg naar of van de geventileerde lokalen. De luchtdichtheid van ventilatiekanalen is een belangrijk aandachtspunt geworden en wordt geleidelijk aan steeds meer in Europese en locale wetgevingen geïntegreerd. 

Brandkleppen worden geplaatst waar ventilatiekanalen brandcompartimentswanden doorkruisen, en zorgen ervoor dat de vuurbestendigheid van de compartimentsgrenzen gewaarborgd blijven. Kleppen zijn meestal een zwakke schakel voor de luchtdichtheid van het ventilatiesysteem. Rf-Technologies heeft alle brandkleppen door SP, een leidinggevend luchttechnisch labo uit Zweden laten certificeren, het bewijs dat het kleptype minimaal luchtdichtheidsklasse B behaalt. De kleppen zijn ook op aanvraag beschikbaar met de speciale optie luchtdichtheidsklasse C. De individuele brandklep ondergaat hiervoor een luchtdichtheidstest in de meetinstallatie en krijgt een rapport met de testwaarden. 

“De productie van brandkleppen die aan de strengste Europese normen beantwoorden op vlak van luchtdichtheid maakt ons een voortrekker in de vermindering van de ecologische voetafdruk van nieuw gebouwde of gerenoveerde panden,” zegt Bernard Santens, Algemeen Directeur van Rf-Technologies. “Brandkleppen met luchtdichtheidsklasse C bevestigen onze strategische keuze om producten op de markt te zetten die meer toegevoegde waarde brengen aan onze klanten.”